Raskaus ja migreeni

✧✧

 

 • Raskaus ja migreeni

  Raskausaika on ongelmallista aikaa migreenin hoidon suhteen, sillä käytettävien lääkeaineiden turvallisuus pitää tuntea hyvin raskauden kannalta. Parhaassa tapauksessa raskausaikana lääkityksen rajoittaisi pelkkään parasetamoliin. Tämä ei kuitenkaan aina riitä. Onneksi on olemassa muitakin turvallisia lääkkeitä, sekä lääkkeitä, joita voidaan harkiten käyttää raskauden aikana hankalissa tilanteissa.

   

  Lisääntymisikäisten naisten päänsäryt ovat yleisiä ja aiheutuvat yleensä migreenistä tai tensionaalisesta päänsärystä. Yleensä päänsäryn tyyppi on diagnosoitu jo ennen raskautta. Uudentyyppisen päänsäryn taustalla raskausaikana on useimmiten pre-eklampsia (raskausmyrkytys) tai migreeni.

   

  Vaikean migreenin tilanteessa on hyvä hyvissä ajoin vaihtaa estolääkkeet sellaisiksi, joiden käyttäminen on turvallista raskautta yrittäessä.

 • Migreenin akuuttihoito raskauden aikana

  Migreenin akuuttihoito raskauden aikana alkaa parasetamolilla (1000 mg), joka on täysin turvallista raskauden aikana. Tehottomaan parasetamolihoitoon voidaan yhdistää metoklopramidi (Primperan) tai kofeiini lisäämään tehoa. Kodeiini on mahdollinen akuuttihoidon tehoste (Panacod), mutta sen käyttö voi johtaa migreenin kroonistumiseen. Toisen raskauskolmanneksen aikana toisen linjan akuuttihoitona voidaan käyttää NSAID tulehduskipulääkkeitä. Turvallisimpia näistä ovat ibuprofeiini ja naprokseeni.

   

  Kun muut akuuttilääkkeet eivät auta, voidaan käyttää täsmälääke triptaaneja. Sumatriptaanista on eniten näyttöä turvallisuuden osalta niin tabletti, injektio kuin nenäsuihkemuodossa annettuna.

   

  Migreenin lääkkeettöminä hoitoina tulee muistaa hyvä nesteytys, hieronta, rentoutus, jääpussit, migreenin käynnistävien triggerien välttäminen ja elämäntapamuutokset.

   

  Hoitoresistentin akuutin migreenin hoitona voidaan käyttää magnesiumsulfaattia suonensisäisesti annettuna (onnistuu Kampin Terveystalolla) yhdistettynä suonensisäiseen nesteytykseen ja pahoinvointilääkkeeseen. Hankalassa tilanteessa kortikosteroidi (prednisoloni) voi myös tulla kysymykseen lyhyenä kuurina. Perifeeristen hermojen (esimerkiksi okkipitaalihermon) puudutus voi myös auttaa akuuttiin vaikeaan tilanteeseen ja tämäkin onnistuu vastaanotolla.

 • Migreenin ennuste raskauden aikana

  Yleensä migreeni harvenee raskauden aikana, kun taas muiden päänsärkyjen esiintymistiheys ei juuri muutu. Tämä johtuu siitä, että migreeni usein kytkeytyy hormonaaliseen toimintaan. Toki noin viidellä prosentilla migreeni pahentuu raskauden aikana. Migreenistä itsestään ei ole haittaa raskauden suhteen, mutta elämänlaadullinen haitta ja työnteon estyminen voivat olla merkittäviä ongelmia raskauden aikana.

 • Estohoito

  Migreenin estohoitoa voidaan harkita vaikean tiheään esiintyvän migreenin tapauksessa. Vaihtoehdot hoidon suhteen ovat tosin rajalliset. Syproheptadiini on erityislupavalmiste, jota voidaan migreenin estolääkkeenä. Beeta-salpaajat, gabapentiini ja magnesium ovat myös yleensä turvallisia raskauden aikana migreenin estoon käytettynä.

 

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira, on myöntänyt minulle oikeuden harjoittaa neurologian erikoislääkärin ammattia.

Rekisteröintinumero: 90003813772.

VIDEOVASTAANOTTO