Botuliinitoksiini kroonisen migreenin estohoitona

✧✧

 • Botuliinitoksiini krooniseen migreeniin

  Kroonisen migreenin hoito on kokonaisvaltaista ja usein myös moniammatillista. Keskeisessä asemassa hoidon suhteen ovat migreenin estolääkkeet. Amitriptyliini ja topiramaatti ovat tablettimuotoisista lääkkeistä tehokkaimpia. Usein estolääkkeiden osalta päädytään useamman lääkkeen yhdistelmään. Kun kaksi ensilinjan tablettimuotoista lääkettä osoittautuu tehottomaksi, voidaan edetä botuliinitoksiinihoitokokeiluun.

   

  Botuliinitoksiini on Kela korvattava kroonisen migreenin hoitona 1.11.2015 alkaen. Botuliinitoksiinia on käytetty suurilla annoksilla vuosikymmenten säännöllisinä hoitoina dystoniapotilaille ja se onkin erittäin turvallinen ja vähähaittavaikutuksinen hoito myös krooniseen migreeniin. Usein vuosiakin jatkunut krooninen migreeni voidaan saada rauhoittumaan oikealla hoidolla varsin nopeasti.

   

  Tämän hetkisen tiedon mukaan botuliinitoksiinilla on suoraa kipua lievittävää vaikutusta paremmin tunnetun lihaksia rentouttavan vaikutuksen lisäksi. Botuliinitoksiinin hyöty kroonisen migreenin hoidossa saadaan sensoristen neuronien yliherkkyyden rauhoittamisen kautta. Tarkkaan valittujen triggeripisteiden rauhoittaminen vähentää sentraalista syöttöä. Sentraalinen kipuherkistyminen näin ollen vähenee ja triggeripisteiden rauhoittuessa ja migreenin kokonaistilanne pääsee helpottamaan. Triggeripisteet ovat tarkemmin ilmaistuna tiettyjen pinnallisten hermojen kulkualueita, joiden hoitaminen vähentää kipusignaalin kulkeutumista aivoihin.

   

  Botuliinitoksiinihoito vähentää jopa 9 migreenikohtausta kuukaudessa, mutta vasteen saaminen voi kestää muutaman viikon. Tämän vuoksi on suositeltavaa kokeilla botuliinitoksiinihoitoa useamman kerran ennen kuin arvioi lopullista hyötyä hoidosta. Botuliinitoksiinihoito annetaan 12 viikon välein. Jos kolmesta hoitokerrasta ei tule hyötyä, ei botuliinitoksiinihoitoa kannata jatkaa. Yleensä ensimmäiset hoitokerrat vähentävät kivun voimakkuutta ja tulevat oirepäivien määrää.

   

  Botuliinitoksiini, kuten muutkaan estohoidot, ei yleensä poista migreenikohtauksia kokonaan. Kohtaukset kuitenkin lievittyvät ja harvenevat, jolloin elämänlaatu merkittävästi paranee. Lisäksi oireettomien kristallin kirkkaiden päivien määrä lisääntyy.

   

  Akuuttihoitolääkkeitä voidaan jatkaa tarvittaessa kuten ennenkin. Kokonaislääkitys ja provosoivien tekijöiden poistaminen kuuluu osana migreenin kokonaishoitoa. Toki botuliinitoksiinilla osa päivittäisestä migreenistä kärsivistä on päässyt usean kuukauden ajaksi täydelliseen oireettomuuteen.

   

  Tutkimusnäyttöä botuliinitoksiinihoidon tehosta episodisen päänsäryn hoidossa ei ole, joten siihen ei tule käyttää botuliinitoksiinia.

   

 • Botuliinitoksiinin hoitoprotokolla

  1. Arviokäynti

  Vastaanotolla varmistamme migreenisi diagnoosin ja sen onko päänsärkytyyppiisi hyödyllistä antaa botuliinitoksiinihoitoa. Käymme myös läpi vasta-aiheet hoidolle ja mahdolliset haittavaikutukset. Voimme myös halutessasi kokeilla tablettilääkkeitä, jos estolääkekokeilusi on jäänyt vajaaksi. Seuraavaa käyntiä varten saat minulta reseptin, jolla ostat botuliinitoksiinin haluamastasi apteekista.

   

  Olisi hyvä, jos valmistautuisit vastaanottoon ottamalla ylös käytössäsi olevat lääkkeet, kokeilemasi estolääkkeet (annokset, nimet, käyttöajat) ja pitäisit päänsärkypäiväkirjaa.

   

  Päänsärkypäiväkirja voi olla millainen muistikirja tahansa, kunhan merkitset siihen päänsärkypäivät, muut oirepäivät tai täysin oireettomat kristallin kirkkaat päivät, kuukautisten esiintymisen (naiset) ja triptaanien tai muiden akuuttilääkkeiden käyttöpäivät. Päänsärkypäiväkirjaa seuraamalla voi helposti seurata hoitojen tehokkuutta päänsärkypäivien vähenemisen tai kohtauslääketarpeen vähenemisen kautta.

   

  2. Hoitokäynti

  Hoitokäynnillä annamme PREEMPT tutkimuksen protokollan mukaisesti 155 yksikköä botuliinitoksiinia 31 pisteeseen. Tarvittaessa mukautamme antopaikkoja siten, että riskit haittavaikutuksille minimoituvat. Esimerkiksi otsan suhteen arvioin otsasi rentoutumisen vaikutuksen ulkonäköösi ja tarvittaessa vähennämme annettavaa toksiinimäärää tai annamme hoidon normaalia ylemmäksi. Voimme myös antaa samalla kerralla lisäpistoksia migreenisi ja toiveidesi mukaisesti. Esimerkiksi bruksismismista kärsiessäsi pistokset masseter lihaksiin ovat yleensä hyödylliset. Lisäpistokset sisältyvät käyntihintaan.

   

  "Follow the pain" on tärkeä osa hoitoa. Lisäpistot kohdennetaan sinne, missä oiretta on.

   

  3. Kontrolli

  Kaksi viikkoa ensimmäisen hoitokäynnin jälkeen on tilanne hyvä kontrolloida. Voit saapua kontrollikäynnille, jolloin arvioimme botuliinitoksiinihoidon vaikutusta tai voimme hoitaa kontrollin puhelimitse tai muuta viestintätapaa käyttäen. Vaikutusta migreeniin voi olla tässä vaiheessa jo havaittavissa, vaikka yleensä vasteen saaminen kestääkin pidempään. Tässä vaiheessa tärkeintä on nähdä kuinka hoito vaikuttaa juuri sinuun, jolloin pystymme jatkossa mukauttamaan hoitopaikkoja juuri sinulle parhaiten sopiviksi.

   

  Toisen hoitokerran varaamme 12 viikon kuluttua ensimmäisestä hoitokerrasta. Kolmannen hoitokerran jälkeen hoidon teho tai tehottomuus kohdallasi varmentuu. Jos hoito on ollut avuksi, jatkamme sitä etsien sen hoitovälin, joka kohdallasi pitää migreenin riittävän hyvin hoidossa ja maksimoi elämänlaatusi.

   

  Pistosväli voi olla lyhimmillään 8 viikkoa. Jos tilanne jatkuu hyvänä pistospäivää edeltävinä viikkoina, voidaan pistosväliä lähteä pitkittämään esimerkiksi viikolla kerrallaan.

 • Botuliinitoksiini hoidon hinta

  1.11.2015 alkaen botuliinitoksiini on ollut Kelan peruskorvaama lääke kroonisen migreenin hoitona. Yhtä hoitokertaa varten tarvittava 200 yksikön ampulla botuliinitoksiinia maksaa Kelan peruskorvaamana noin 260 €. Kelakaton (577,66 €) ansiosta maksat lääkekuluina neljästä hoitokerrasta vuodessa kuitenkin vain noin 580 €. Lääkekulut maksat apteekkiin, josta lääkkeen noudat.

   

  Vastaanottokulut jokaista botuliintoksiinihoitokertaa kohden maksavat noin 155 €, sisältäen pistospalkkion, välineet ja palvelumaksun.

   

  Kaikkine kuluineen neljä hoitokertaa vuodessa (vastaanottomaksut, poliklinikkamaksut, lääkkeen hinta ja tarvikkeet) botuliinitoksiinihoitoa maksaa Kelan korvaus huomioiden 100 € kuukaudessa (1200 € vuodessa).

   

  Tarjoan botuliinitoksiinihoidon halvalla huomioiden sen, että saat hoidon täysin samalla tavalla kuin saisit sen maailman parhaiden botuliinitoksiinipistäjien antamana. Krooninen migreeni on kokonaisvaltainen sairaus, jossa botuliinitoksiini on yksi osa hoitokokonaisuutta.  Minulta saat kokonaishoidon krooniseen migreeniin.

 

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira, on myöntänyt minulle oikeuden harjoittaa neurologian erikoislääkärin ammattia.

Rekisteröintinumero: 90003813772.

VIDEOVASTAANOTTO